Manifest dia internacional del migrant. Xarxa 18 de desembre

Cada any en aquestes dates volem recordar la importància que té la signatura i ratificació de la Convenció Internacional per a la Protecció dels Drets de Tots els Treballadors Migrants i els seus Familiars per part de l’estat espanyol i el reconeixement i protecció dels drets que hi són continguts. A l’actualitat, són ja 42 els països que han ratificat aquesta Convenció, dos d’ells europeus, però cap no pertany a la Unió Europea.

La Xarxa 18 de desembre-Catalunya la formem un conjunt d’entitats que treballem en l’àmbit de la migració i dels drets humans a Catalunya amb l’objectiu d’aconseguir la ratificació de l’esmentada Convenció.

En aquest acte commemoratiu val la pena que fem una reflexió sobre els principals reptes que se’ns han presentat en aquests temps de crisi i que poden vulnerar drets ja adquirits per les persones que, d’arreu el món, han arribat fins aquí per a veure realitzat el seu projecte de vida o tan sols per supervivència.

El passat 26 de novembre es va aprovar la reforma de la Llei Orgànica 4/2000 sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya i la seva integració social. Des de que al juny el Consell de Ministres va aprovar la nova reforma de la Llei d’Estrangeria, nombroses organitzacions socials hem estat realitzant un intens treball de sensibilització i presentació d’esmenes, algunes d’elles incorporades al nou text pels partits polítics. Malgrat els esforços de la societat civil, la nova reforma recull aspectes molt negatius que dificulten una veritable política d’immigració, d’igualtat de tracte i orientada a la integració. Ens sembla molt greu que drets que fins ara estaven reconeguts ara hagin estat retallats.

La crisi econòmica està afectant el projecte migratori de milers de persones que, en aquests moments, estan vivint situacions molt precàries. Aquestes persones que, desprès d’un llarg i tortuós camí personal i administratiu han aconseguit regularitzar la seva estada, temen perdre-ho tot i tornar a una situació inicial d’incertesa. Estem davant una situació socioeconòmica que els pot portar i els està portant, de nou, a la clandestinitat i a la economia submergida, competint pels escassos llocs de treball en un ambient de desocupació que pot fer aflorar actituds racistes i xenòfobes. No podem deixar de lamentar-nos que en aquesta situació de crisi i desprotecció s’hagi aprovat una llei com l’actual.

En uns quants dies, Espanya assumirà la presidència semestral de la Unió Europea i aquesta serà una bona oportunitat per a fer realitat una de les promeses electorals del PSOE, la signatura i ratificació de la Convenció Internacional per a la Protecció dels Drets de Tots els Treballadors Migrants i els seus Familiar. Volem fer una crida per a què Espanya lideri un moviment europeu a favor d’aquesta ratificació: una aposta decidida cap a la dignitat de l’ésser humà, la integració dels immigrants i les seves famílies i l’aplicació universal dels drets humans.

Les entitats integrants de la Xarxa 18 de desembre- Catalunya són:

AMIC-UGT (Unió General de Treballadors de Catalunya) ASMIN, Associació de Veïns pel Benestar Ciutadà (AVBC) Associació Salut i Família Associació Sociocultural Ibn Batuta Cáritas Diocesana Barcelona Casal Argentí en Barcelona CITE-CONC (Comisió Obrera Nacional de Catalunya) Col•legi d’Advocats( Comissió Defensa Drets Humans) Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CEAR) Consell Municipal d’Immigració de Barcelona Diputació de Barcelona – Benestar Social FASAMCAT (Federación de Asociaciones Americanas en Catalunya) Institut de Drets Humans de Catalunya MigraStudium Portal de Solidaritat OneWorld Servei Immigració i Refugiats de Creu Roja SOS Racisme Catalunya Unió de Pagesos.

18 de desembre

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: